انار از جذابترین میوههای دنیا است. میوهای که از دیرباز در فرهنگ ما ایرانیها جا خوش کرده است و حالا آن را در هر نوع از مظاهر فرهنگی و سنتی خودمان میدانیم. حضور شایسته انار در جشن یلدا گویای جذابی از این همراهی فرهنگی است. ایران سرزمین انار است و در عمده شهرهای آن از انواع انار (Types of pomegranates)کشت میشود.

عکس تزئینی: یک سبد چوبی پر شده از انواع انار یا رنگ های مختلف که صحنه زیبایی را پدید آورده است.
انواع انار بسیار زیاد است. این میوه در تنوع گسترده با حس و حالی متفاوت از مزه های ترش و شیرین و یا در اندازههای بزرگ و کوچک وجود دارد. تقریباً بخش کاملی از ارقام انار (Pomegranate cultivars) بومی سرزمین ایران است و با اندک جستوجو میتوانید انواع میوه انار (Pomegranate fruit varieties) را در سطح شهرهای انارستانی کشور تهیه کنید. شهر ساوه به تنهایی بیش از ۷۰ نوع انار دارد. انارهایی که همگی جذابیت میوهای بهشتی، خوشمزه، زیبا و دلفریب را تداعی میکنند.
انواع انار از نظر طعم، ظاهر و ارقام انار را بهتر بشناسید
انار و میوهی سرد سال است. این میوه در فصل پاییز برداشت میشود و در حد فاصل روزهای سرد سال به بازار عرضه خواهد شد. اما محصولات انار مانند رب انار، آب انار، لواشک انار و… فراتر از ایام سرد سال برای همه ایام در دسترس هستند. علاقمندان انار بسیار زیادند. آنها به تجربه انواع انار فکر میکنند. در واقع تنوع انواع ارقام نژادی انار جذابیت این میوه فصلی است. حالا ما ایرانیها از میزبانی تمام عیار این میوه در باغهای سرزمین خودمان برخوردار هستیم. لذا شاید بد نباشد تا اندک اطلاعاتی از انواع انار و ویژگیهای هر کدام از آنها داشته باشیم.

عکس تزئینی: چند انار با رنگ ها و اندازه های مختلف که در کنار یکدیگر به زیبایی عکاسی شده اند.
ارقام انار لیست بلندبالایی است که نمیتوانیم از همگی آنها در این مطلب توضیحاتی هر چند مختصر را مطرح کنیم. اما میتوانیم خیلی خلاصه و خودمانی برخی از انواع میوه انار که خیلی معروف و خوشمزه و یا دارای خاصیت درمانی هستند را معرفی نماییم. مهمترین انواع انار در ایران به قرار زیر هستند.
- انار خضر شیراز
- انار ساوه
- انار نیریز
- انار فیروزکوه
- انار نیزار قم
- انار فردوس خراسان
- انار سیاه
- انار گلو بسته
- و…
انواع انار بر اساس طعم
انواع طعم انار از مزه هایی شیرین تا مزه هایی کاملا ترش می باشد. هر اناری از هر گونه مزه ی خاص خودش را دارد. اما می توانیم بازی مزه های انار را در 3 گروه دسته بندی کنیم:
- انار شیرین
- انار ترش
- انار میخوش ( ملس)

عکس تزئینی: چند انار برش خورده از انواع انار با رنگ های مختلف و متفاوت
انار شیرین در گونه های متنوع از محبوبیت بالایی برخوردار است. تقریبا همه ی ما خوردن انار با دانه های درشت و آبدار و البته کاملا شیرین را دوست داریم. اما اگر بخواهید در بازی مزه ها حرفه ای تر باشید بهتر است طعم انار میخوش را تجربه کنید. این انارها مزه هایی ملس شده دارند. مزه ی آنها جایی در میان دنیای ترشی و شیرینی قرار گرفته است. در آخر نیز باید از انواع انار ترش رونمایی کنیم. انارهایی که شاید کمتر کسی از خوردن آنها لذت ببرد اما در نزد عطارها برای درمان بسیاری از بیماری ها سودمند است.
انار خضر شیراز
انار خضر شیراز بدون تردید از معروفترین و شاید محبوبترین انارهای ایران است. انار خضر شیراز در دسته انار شیرین دستهبندی میشود. البته دانههای این انار معروف متفاوت از دیگر انارهای یاقوتی شکل ته رنگ سفیدی دارد. ظاهر سفید رنگ این انار چندان چنگی به دل نمیزند. برای همین خیلی مورد توجه مجالس رسمی قرار نمیگیرد. اما اهل انار به خوبی میدانند که انار خضر شیراز تا چه اندازه مزههایی شیرین آمیخته با طعمی ملس شده دارد. انار خضر شیراز خاصیت درمانی قابل توجهی نیز دارد. این انار حاوی امگا۳ و امگا۶ قابل توجهی است که ارزش غذایی آن را دو چندان کرده است.
جالب است بدانید که انار خضر شیراز در دسته انارهای صادراتی ایران قرار دارد و در بازارهای جهانی خصوصاً کشورهای اروپایی طرفدارهای پروپاقرصی دارد.
انار ساوه
انار ساوه معروفترین در جمع انواع انار ایرانی است. انار ساوه درشت، سرخ، آبدار، شیرین و خوشمزه است. یک انار تمام عیار که تمام ویژگیهای جذاب برای آمدن در میزهای مجلسی ما هنگام مهمانیها را یکجا دارد.
انار ساوه را به ۳ ویژگی میشناسند. اولاً آنکه انار ساوه حسابی شیرین است. دوم اینکه این انار پوست نازکی دارد و در نهایت سومین ویژگی ماندگاری قابل توجه انار ساوه است. تا جاییکه میتوانید آن را برای مدتها در هوای آزاد نگهداری کنید.

عکس تزئینی از چند انار با اندازه و رنگ های مختلف و متفاوت که به زیبایی عکاسی شده اند.
انار ساوه نماد انار در نزد ایرانیها است. در عین حال از اصلیترین انواع میوه انار برای صادرات میباشد. این انار شیرین با ظاهر سرخ فام و دانههای درشت یاقوتی شکل بیاندازه زیبا، خوشمزه و دوستداشتنی است. به هر حال هر جا که بخواهند اناری قابل را ستایش کنند، آن را با انار ساوه مقایسه خواهند کرد.
انار فیروزکوه
انار فیروزکوه از دیگر انارهای نامدار ایرانی است. از انواع انارهای دانه درشت و بسیار آبدار است. انار فیروزکوه از بهترین انارها برای حضور در مجالس و مهمانیها میباشد. در عین حال این انار رسمی پوست ضخیمی دارد. تا جاییکه پوست آن در مقابل حجم آبدار دانههای درشت این انار ترک بر نمیدارد. پوست ضخیم انار فیروزکوه حتی در مقابل ضربه نیز مقاوم است. لذا عاری از ترکیدگی در حین جابجایی به دست مشتریان انار دوست میرسد.

عکس زیبا و جالب از انواع ارقام نژادی انار
مزهی انار فیروزکوه جایی در حد فاصل شیرینی و ترشی مانده است. این انار مزه ملس مایل به شیرینی دارد. این مزه آنقدر جذاب است تا از این انار به عنوان یکی از خوشمزهترین انارهای ایران نام برده شود. انار فیروزکوه قابلیت ماندگاری بسیار زیادی نیز دارد و از جمله انواع انار با قابلیت پزشکی منحصر به فرد است. تا جاییکه مصرف آن برای آنها که فشار خون بالایی دارند، توصیه شده است.
انار نیزار قم
انار نیزار قم از انارهای دانه درشت ایرانی است که طعم ملس و جذابی دارد. این انار با پوستی نازک از بهترین انارها برای پذیرایی است. البته پوست نازک این انار مقاوم است و ترک بر نمیدارد. با آنکه انار نیزار قم حسابی آبدار است و دانههای آن درشت میشوند، با این حال سطح پوستی یکدست و بدون ترک خوردگی دارد.
انار نیزار قم از گونههای مقاوم است. انواع انار با آفات خطرناکی مانند کرم گلوگاه دست و پنجه نرم میکنند. اما این انار در مقابل آفات و بیماریهای متداول درخت انار مقاوم است و کمتر از دیگر انواع ارقام نژادی انار دچار آفت و بیماری میشود. در عین حال ماندگاری خوبی دارد. انار نیزار قم به راحتی میتواند تا مدتها بدون پوسیدگی و یا ترش شدگی باقی بماند.
اگر علاقه دارید تا میوه انار را در حجم زیاد به یکباره خرید کنید و آن را در کنج انبار خانه برای مدتها نگهداری کنید، این انار مناسب شما است. کافی است انار نیزار قم را در همان فصل پاییز در گوشهای تاریک و خشک از محیط خانه نگهداری کنید. این انار برای مدتها حتی تا میانهی فصل بهار همراه شما میماند.
انار فردوس خراسان
انار فردوس خراسان نماینده خوش مشربی از سرزمینهای آفتابخیز ایرانیها در شرق کشور است. این انار بومی شهرهای خراسانی است. انار شیرینی است که مقدار قند آن حتی از شیرینترین انارهای مجلسی بالاتر است. البته این انار قیافهی جذابی ندارد. شاید همین ظاهر نه چندان جذاب تأثیر منفی در محبوبیت آن گذاشته باشد. اما آنها که انار شناس هستند و در این میان همواره در تکاپوی خرید انار شیرین و خوش مشرب حرکت میکنند، از توجه به انار فردوس خراسان غافل نمیشوند.
انار فردوس خراسان از انواع انار با خواص درمانی قابل توجه نیز میباشد. دانههای این انار مواد فنولیک بالاتری به نسبت از دیگر انارهای معروف دارد. این انار برای درمان مسمومیت کبد چرب مفید است و از خواص چربی سوزی بالایی برخوردار است. در عین حال مقدار ماندگاری انار فردوس خراسان قابل توجه است. هر دانه از این انار خوشمزه اما نه چندان زیبا را میتوانید تا مدتها حتی فراتر از ۳ ماه نگهداری کنید.
انار سیاه
انار سیاه کوچک است و رنگ پوستی کاملاً تیره دارد. این انار به هیچ حالت ظاهری مناسب برای پذیرایی را ندارد. از این رو کمترین میوه فروشی است که انار سیاه را بفروشد. اما این انار مفید در جایی دیگر از فضای فروشگاهی برای مشتریانی با هدفهای دیگر فروخته میشود. انار سیاه خواص دارویی فوقالعادهای دارد. اگر از خواص انار خوانده باشید، قاعدتاً میدانید که این میوه تا چه اندازه از قابلیتهای درمانی و دارویی برخوردار است. انواع انار کم و بیش همگی آنها از خواص دارویی فراوانی دارند. اما انار سیاه مؤثرتر از انواع ارقام نژاد انار از قابلیتهای دارویی و درمانی برای تقابل با انواع بیماریها برخوردار است.
از انار سیاه برای درمان زردی، اسهال، سیاه سرفه، کبد چرب و مشکلات قلبی و عروقی استفاده میشود. در عین حال خواص چربی سوزی مناسبی دارد و مصرف آن برای بهبود حال بیماران دیابتی توصیه شده است.
انار سیاه از انواع انار شیرین است. دانههای این انار اگر چه کم هستند؛ اما درشت و آبدار میباشند. این دانهها آنقدر درشت و آبدار میشوند که باعث ترکیدگی پوست انار خواهند شد. انار سیاه پوست شکافته با ترکیدگی زیادی دارد. تا جاییکه دانههای سرخ و آبدار آن نمایان هستند. از انواع انار زودرس است و خیلی زودتر از دیگر ارقام انار در همان ابتدای فصل پاییز به بار مینشیند. در عین حال بسیار ماندگار است و نسبت به آفت کرم گلوگاه مقاوم است.
خرید انار سیاه ساوه با قیمت امروز ❤️ کیلویی عمده
دانههای این انار آنچنان درشت میشوند که پوست میوه را بر روی همان شاخههای درخت قبل از برداشت میترکانند. انار سیاه میوه مفیدی است که در طب سنتی از احترام بالایی برخوردار است. طبیبان زیادی در عرصه طب سنتی اسلامی هموار نسبت به مصرف این انار در فرآوردههای گوناگون برای درمان بیماریهای متفاوت توصیه کردهاند.
انار گلو بسته
اسم کامل این گونه انار آقا محمدعلی گلو بسته است. اسم جالبی دارد و خود انار حتی از اسم آن نیز جالبتر است. انار آقا محمدعلی گلو بسته در دسته اقلام انار شیرین اما دانه درشت قرار میگیرد. پوست این انار حسابی ضخیم است. شاید پوست کلفتترین انار لیست ما باشد. اما این پوست کلفتی را به حساب دیگری نگذارید. زیرا در مورد یکی از لطیفترین انارهای ایرانی صحبت میکنیم.
از آنجا که پوست این انار حسابی ضخیم است، در مقابل ترکیدگی دانههای درشت و آبدار کاملاً مقاوم است. سطح پوست یکدست و جذابی دارد. دانههای درشت، آبدار و حسابی شیرین است. در عین حال از ارقام انار مناسب باغبانی است. زیرا گلو بسته است و در مقابل کرم گلوگاه که آفت جانسختی است مقاومت میکند. در ظاهر چندان چنگی به دل نمیزند. زیرا ظاهر این انار به شکلی است که گویا مدتها در زیر آفتاب سوزان رها شده باشد. اما از این ظاهر آفتاب سوخته که عبور کنید، دانههایی شیرین و خوشمزه انتظار شما را میکشند. انار آقا محمدعلی گلو بسته از زودرس ترین انواع ارقام نژادی انار است.
انار قجاق گلوبند
از انواع انار گلو بسته است که در دنیایی متفاوت از دیگر انارها رشد میکند. این انار مزه ملس هیجان انگیزی دارد. اگر در دنیای انار بازها به دنبال مزهای ترش و شیرین هستید؛ یا به اصطلاح مزههای ملس را میپسندید، بهتر است خوردن این انار را تجربه کنید.
انار قجاق گلو بسته مزهای کاملاً ترش و شیرین در حجم تندی از طعمی ملس شده دارد. این انار پوست نازکی دارد؛ اما این پوست نازک به ندرت ترک خورده است. در مقابل کرم گلوگاه مقاوم است و ماندگاری خوبی دارد. تا جاییکه میتواند ماهها پس از فصل برداشت حتی تا میانهی فصل بهار کاملاً سالم و تازه باقی بماند. انار قجاق گلوبند دیررس ترین انار در لیست ما میباشد. این انار کاملاً فصل پاییز را تجربه میکند تا در روزهای آخر ماههای پاییزی به بار نشسته، آماده برداشت باشد.
انار شیرین یزد
یزدیها هم انار دارند. اگر فکر کردهاید که کمبود آب در شهری مانند یزد باعث شده تا آنها دست از باغبانی بر دارند، سخت در اشتباهید. یزدیها میدانند که چطور از انواع میوههای جانسخت و کمآب کشت نمایند. مانند انار شیرین یزد که مخصوص آبوهوای کم لطف یزدیها میباشد. انار شیرین یزد همان طور که از اسمش پیداست، مزهای کاملاً شیرین دارد. اما ظاهرش به سرخی نمیزند. بلکه رنگ پوست این انار معمولاً سفید و یا صورتی کمرنگ شده است.
انار شیرین یزد از ارقام انار با مقاومت بالا در مقابل آفات است. کرم گلوگاه که حسابی دنیای انارها را با مشکل مواجه کرده است، سخت میتواند در این انار نفوذ کند. انار شیرین یزد پوست نازک است و پوست نازک آن در مقابل دانههای درشت و آبدار شده انار چندان مقاومتی نمیکند. این انار وقتی کاملاً رسیده باشد، پوستی ترک خورده دارد. ماندگاری انار شیرین یزد کم است. پس اگر از این انار جذاب یزدیها تهیه میکنید، توصیه میکنیم که هر چه زودتر آنها را میل نمایید.
انار رباب نی ریز
از جمله انارهای معروف ایرانی است. این انار بومی استان فارس و محصول اصلی شهر نیریز است. یک گونه از انواع انار قرمز و آبدار که مزههایی ترش و شیرین در هالهی جذابی از ملس شده دارد. انار رباب نیریز دانههای درشت و آبداری دارد. این دانههای آبدار مناسب آبگیری هستند. عمده محصول انار رباب نیریز برای صنایع آبگیری و تولید آب انار استفاده میشود. البته حجم قابل توجهی از محصول سالانه این شهر انارستانی در بازار به فروش میرسد. اناری که جذابیتهای خاص خودش را دارد.
انار رباب نیریز پوست نازکی دارد. اما پوست آن در مقابل دانههای آبدار انار مقاوم است و ترک بر نمیدارد. ماندگار است و حین خوردن به راحتی میتوانید دانههای آن را از پوست نازک انار جدا کنید. پوست این انار در عین نازکی حسابی آبدار است. این پوست آبدار در طولانی مدت دیرهنگام خشک میشود. برای همین است که میتواند رطوبت دانههای پرآب در داخل انار رباب نیریز را حفظ نماید. به همین سادگی انار رباب نیریز ماندگاری بالایی دارد و کاملاً مناسب آبگیری است.
انار نادری
از معروفترین انواع انار ایران است که درشت با دانههای آبدار و پوستی نازک اما مقاوم است. انار نادری با ظاهری گرد و زیبا در جلوهی پوستی کاملاً سرخ فام از مجلسی ترین انارهای ایرانی است. دانههای این انار همگی درشت و آبدار هستند. مزه شیرینی دارد و مناسب مهمانیها و پذیراییها میباشد. در عین حال پوست نازک است که باعث میشود تا به راحتی دانههای آن را جدا کنید. اما پوست نازک آن ترک بر نمیدارد. از این رو انار نادری از جمله انارهای ماندگار است. تا جاییکه میتوانید آن را برای مدتها از میانه فصل پاییز تا میانهی فصل بهار در جای خشک و تاریک نگهداری کنید.
از دیگر انواع انار میتوانیم به گونههای معروف مانند انار شهسوار، میخوش، ملس اصفهان دانه قرمز، آلک ساوه و… اشاره نماییم. انواع انار در باغات ایرانی متنوع است. هر کدام از این انارها در مزههای جذاب ترش و شیرین، بینظیر هستند. ارقام انار ایرانی از بهترین انارهای جهان هستند. این گوناگونی و کیفیت باعث شده تا صادرات انار پررونق باشد. تجربه انواع میوه انار قطعاً هیجان انگیز است. اما سخت بتوانید تا در سطح میوه فروشیهای شهری انواع ارقام نژادی انار را پیدا کنید. برای تجربه این تنوع میتوانید از خدمات فروش آنلاین سایت انار ایران مجری مستقیم فروش انار و محصولات انار در سراسر کشور استفاده نمایید.
انواع درخت انار
انواع درخت انار (Types of trees Pomegranate) انار شیرین دارای درخت هایی با برگ های سبز روشن و خار و قد نسبتاً کوتاه تر از انواع انار ترش و انار میخوشمی باشند و نسبت به انار ترش و انار میخوش متمایز می شوند. انواع انار ترش و انار میخوش ، دارای قد بلندتر و برگهایی سبز تیرهاند. طبق رنگ پوست میوه، به انواع زرد، قهوه ای و قرمز تقسیم میشوند.

عکس تزئینی: عکس زیبا از گل های انار و درخت انار
ارقام انار شامل ارقام تجارتی و عمده و برتر موجود در مناطق مختلف ايران شامل پنج رقم دير رس با پوست كلفت و قرمز رنگ و دانه قرمز شامل رباب نيريز ، شيشه گپ فردوس ، ملس ترش ساوه ، ملس يزدی و نادری نطنز ( بادرود ) میباشند. ارقام عمده ، مناطق توليد و زمان برداشت ارقام عمده انار كشور در جدول آورده شده است.
انواع انار از نظر رنگ دانه و بزرگی درخت
با استفاده از رنگ دانه های میوه انار می توان به انواع انار دانه سفید و انار دانه قرمز روشن و انار دانه قرمز تیره میتوان آنها را تقسیم کرد.
با در نظر گرفتن تناسب بین آب و مواد چوبی موجود در هر بذر یا دانه، به انواع انارهای پرآب و انار کم آب دسته بندی کرد. با مقایسه بزرگی درختچه ها به انار پابلند و پاکوتاه رده بندی کرد. نوعی انار پا کوتاه وجود دارد که بلندیش از نیم متر تجاوز نمیکند و به عنوان درختچه زینتی در باغها و گلدانها کاشته می شود.
انواع انار از نظر زمان رسیدن انار
نوع بخصوصی درخت انار در جزیزه سوکورتا (یمن جنوبی) وجود دارد که در سایر نقاط دیده نمیشود و به نام PUNICA PROTOPUNICA معروف است. طبق محل رویش نیز، انارها را می توان به انواع مختلف دسته بندی کرد: مثل انار ساوه، انار یزد و غیره. مطابق زمان رسیدنشان، به انواع انار زودرس، انار میان رس، انار دیررس گروه بندی کرد.به طور کلی انواع مختلف انار هنوز دسته بندی نشده اند تا وضع آنها کاملاً معلوم شود. به طوری که هنگام خرید، در تمام بازارهای ایران اغلب انارهای ترش جای انارهای شیرین به فروش می رسند و خریدار تنها موقعی از مزه انار آگاه می شود که خود یکی از انارها را باز کرده و بچشد.
انواع اسم و نام انار
انارهای شیرین
شهسوار دانه سفید
شهوار یزدی
تولرز (تب و لرز)
پوست سیاه
انارهای ملس (ترش و شیرین)
اصفهانی دانه سیاه
میخوش یزدی
انارهای ترش
طوق گردن
زاغ یزدی
آبان ماهی
گری دانه سیاه
انواع ارقام انار
علی رغم سابقه طولانی ايران در باغداری انار متاسفانه اقدام سازمان يافته و مستمری جهت ثبت علمی انواع ارقام انار ايران بر پايه طبقه بندی هاي علمی صورت نگرفته و اقدامات ميدانی صورت گرفته ظرف ساليان گذشته در قالب جمع آوری انواع ارقام گوناگون انار بعنوان كلكسيون های متنوع در مراكز تحقيقاتی در قالب احداث باغات تحقيقاتی به انجام رسيده و اطلاعات ريز و طبقه بندی شده ای بر پايه صفات متمايز كننده ارقام مختلف انار موجود نمی باشد.
خرید انار ساوه صادراتی ❤️ فروش اینترنتی قیمت انار امروز
به جهت حفاظت از گونه های گياهی و تكاليف جهانی دولت ها در ثبت واريته های بومی اخيرا اقدامات در خوری از سوی موسسه اصلاح بذر و نهال كشور در خصوص شناسايی جهانی چند واريته قالب ميوه انار در دستور كار قرار گرفته كه پيش بينی مي شود تعدادی از ارقام منتخب انار ايران تا سال 1390 ثبت جهانی گردد.
وضعيت موجود ذخاير توارثی انار كشور و روند جمع آوری :
ايران علاوه بر مركز پيدايش انار و رويشگاه طبيعی آن ، مركز تنوع ارقام نيز بوده و داراي غنی ترين ذخاير ژنی انار جهان محسوب می شود . درسال 1348 قسمت بررسی های باغبانی مؤسسه تحقيقات ارقام جمع آوری شده در ايستگاههای ساوه ، قصر شيرين ، ورامين و اهواز را اعلام كردکه ارقام انار در ايستگاه های ساوه ( 17 رقم ) قصرشيرين ( 6 رقم ) ، ورامين (37رقم ) و اهواز ( 8 رقم ) جمع آوری وكشت شده بود.
در سالهای 1344 الی 1345 ارقام انار جمع آوری و کلکسيونی در ساوه شامل 110 رقم احداث شد. در سال 1347 از اين کلکسيون قلمه گيری شده و به ايستگاه ورامين فرستاده شد، بعلاوه ارقام و فرمهای جديدی نيز از سراسر کشور و همچنين تعدادی رقم از کشور شوروی به آنها اضافه گرديد، بطوريکه تعدا انها به حدود 185 نمونه رسيد.
متاسفانه با وجود گذشت مدت زمان زيادی از تشکيل اين کلکسيون ، اطلاعات جامعی در مورد ارقام جمع آوری شده، بصورت مدون در دسترس نمی باشد. تنها نتايج بررسيهای مقدماتی انجام شده در سالهای 62- 1360 روی کلکسيون انار ورامين منتشر شده است، که خلاصه ای از آن در اولين سمينار بررسی مسايل انار در ايران ارائه گرديده است. پس از رسميت يافتن بانک ژن گياهی ملي ايران در سال 1365 ، فعاليتهای وسيعی براي جمع آوری بذور بومي گياهان مختلف زراعی آغاز شد .
اما درمورد گياهان باغی مانند انار که نگهداری قسمتهای رويشی گياه در شرايط سردخانه ای ميسر نيست اقدامی صورت نگرفته بود.در سال 1365 گزارش کاملی از وضعيت انار استان يزد ( سطح زير کشت ، تعداد ارقام ) و چگونگی نابودی ارقام مختلف انار درطول ساليان گذشته و ضرورت شناسائی ، جمع آوری ، حفظ و نگهداری و بررسی صفات کمی و کيفی ارقام موجود تهيه و به کميته ذخائر توارثی گياهی ارائه گرديدکه ضرورت جمع آوری کليه ارقام انار در تمامی نقاط کشورر ا مورد تاکيد جدی قرارداده بود.
کميته استان نيز از اين موضوع استقبال کرده، بلافاصله مقدمات تئوری طرح آماده و در جلسه کميته ذخائر توارثی و شورای تحقيقات استان عنوان گرديد که پس از بحث و تبادل نظر و بررسی نکات مثبت و منفی به اتفاق آراء به تصويب رسيد. سر انجام طرح شناسايی مقدماتی، جمع آوری و حفظ و نگهداری ارقام انار کشور با همکاری بانک ژن گياهی ملی ايران تهيه و به تصويب نهائی رسيد و جهت اجراء به مرکز تحقيقات کشاورزي يزد ارسال گرديد که خلاصه آن به شرح زير می باشد.
شناسائی مقدماتی ، پلاک گذاری و جمع آوری کليه ارقام موجود در اقصي نقاط کشور اعم از اهلی ، وحشی و زينتی بمدت 5 سال زراعی ، در هر يک از سالهای اين دوره با برنامه ريزی قبلی سه الي چهار استان کشور بر اساس ميزان سطح زير کشت انار و شرايط آب و هوائی منطقه مشخص و حدود 150 رقم انار در ماه های شهريور ، مهر و آبان که ميوه درختان کاملا” رسيده است شناسائی مقدماتی و پلاک گذاری گردد .
از نيمه دوم اسفند ماه که فصل تهيه قلمه انار مي باشد مجددا” به مناطق عزيمت و تعدادی قلمه از درختان پلاک گذاری تهيه و در خزانه کشت گرديد، سپس تعداد چهار اصله از هر رقم انتخاب در زمين مربوطه بر اساس طرح آماری آگمنتد ديزاين در 6 بلوک با 5 شاهد ار ارقام تجاری و مرغوب استان يزد به نام های شيرين شهوار ، گرچ شهوار ، زاغ يزدی ، طوق گردن و ملس يزدی بنحوي کشت شود که شاهدها در کليه بلوک ها تکرار شده، و ارقام بطور تصادفی به تعداد چهار اصله در هر بلوک قرار گيرد .
درحال حاضر در كلكسيون ذخاير توارثی انار يزد 760 ژنو تيپ اعم از انارهای اهلی، وحشی و زينتی وجود داردکه از مناطق مختلف كشور شناسايی وجمع آوری شده است در كلكسيون ساوه 540 ژنوتيپ وجود دارد كه اين ژنوتيپ ها نيز از كلكسيون يزد به ساوه منتقل گرديده است .
تقسيم بندی و گروه بندی انواع انار :
به طور كلی انواع انار را می توان از نظر مزه به سه دسته انار شيرين ، ملس ( ميخوش ) و انار ترش و از نظر زمان رسيدن و برداشت ميوه به دو دسته انارهای زود رس و انارهاي دير رس تقسيم كرد، تقسيم بندي انواع انار بر حسب عامل تقسيم بندی و مشخصات اصلی در جدول زير آمده است.
ارقام انار تجارتی و عمده و برتر موجود در مناطق مختلف ايران شامل پنج رقم دير رس با پوست كلفت و قرمز رنگ و دانه قرمز شامل رباب نيريز ، شيشه گپ فردوس ، ملس ترش ساوه ، ملس يزدی و نادری نطنز ( بادرود ) می باشند. ارقام عمده ، مناطق توليد و زمان برداشت انواع میوه انار كشور در جدول آورده شده است.
منبع: gardeningknowhow.com
7 اظهار نظرات
فقط انار ساوه ، چون واقعا طعمش فرق میکنه
درود بر شما همراه عزیز و گرامی
با سلام و خسته نباشید، مطلب خوب و مفیدی ارائه کردید، به نظر من در زمینه تحقیق و شناسوندن انواع انار و ارقام انار در ایران کم کاری شده و اینکه انار ایران چه تفاوت هایی با انار کشورهای دیگه داره؟ و اینکه آیا انار ایران مزیت صادراتی داره؟ به طور کلی باید روی این زمینه ها بیشتر کار بشه
سلام خسته نباشید ممنون از اطلاعاتتون میشه لطف کنید بفرمایید انار شیرین دانه مشکی از کجا میتونم تهیه کنم واسه باغ
سلام و وقت بخیر، اگر قلمه انار مد نظرتون هست باید از همکارانی که در زمینه تولید و فروش قلمه انار فعالیت می کنند پیگیر این موضوع باشید.
سلام هیچ نظری در رابطه با انار بجستان و انواع درختهای آن بحثی دیده نشد در حالی که یکی از مرغوبترین انارهای ایران به حساب میآید
درود بر شما، دایره اطلاعات در مورد انار و انواع انار بسیار گسترده است و مسلما در یک مقاله نمی توان به تمامی نکات و جنبه های آن پرداخت. با این حال سعی در تکمیل کردن این مقاله خواهیم داشت. ممنون از دقت نظر و پیشنهاد شما