وقتی دانههای انار را میل میکنید، به یاد داشته باشید که در حال خوردن داروخانهای تمام عیار هستید. خواص درمانی انواع انار آنچنان است که در طب سنتی اسلامی برای آن جایگاه ویژهای در نظر گرفتهاند. البته همه ما تجربه خوردن انار شیرین و یا مزه ملس این میوه را داریم. اما اصل ماجرای این میوه در خواص انار ترش (Properties of sour pomegranate) نمایان است. اگر میخواهید با جادوی انار در درمان بسیاری از بیماریها همراه شوید، بهتر است تا از خواص انار ترش در طب سنتی (Properties of sour pomegranate in traditional medicine) مطلع باشید.
خواص انار ترش چیست؟
انار ترش (Sour pomegranate) کمتر از مزههای شیرین و ملس مورد توجه قرار گرفته است. به هر حال هیچ کسی علاقه ندارد تا در یک مهمانی و یا خوردن میوه در خلوت خانگیاش از دانههای ترش انار میل نماید. اما انار ترش راهش را در جای دیگری باز کرده است. عموم محصولات انار مانند رب انار، لواشک انار و یا ترشک انار را از انار ترش تهیه میکنند. با این وجود میخواهیم نگاهمان را از فضای خوراکیها برداریم و گذری در جمع داروها بیاندازیم. جاییکه با طیف گستردهای از خاصیت های انار ترش مواجه خواهید شد. وقتی پای صحبت حول موضوعات دارویی و درمانی باشد، خواص انار ترش خیلی بیشتر از دیگر مزههای شیرین و ملس این میوه خودنمایی میکند.
طبع انار ترش چیست؟
در این مطلب روی صحبت ما خواص انار ترش در طب سنتی است. پس لازم است تا در همین قدم اول با تفکر طب سنتی ماجرا را آغاز کنیم. به این ترتیب بهتر میتوانیم از نظر اطباء سنتی اسلامی برای نحوه مصرف انار خصوصاً انار ترش تصمیمگیری نماییم.
در دیدگاه طب سنتی اسلامی همه چیز حول محور طبع و طبع شناسی میچرخد. همه غذاها طبعی دارند و هر کسی نیز بسته به مزاج با طبعی از سردی و یا گرمی و یا اعتدال همراه است. بنابراین برای ورود به بحث جذاب خواص انار ترش باید از طبع انار ترش گفته باشیم.
از نگاه طب سنتی اسلامی طبع انار سرد است. ولی طبع این میوه بسته به نوع مزه آن تغییر میکند. البته این تغییر عبور از سردی تا گرمی نیست. بلکه نوع طعم انار در عمق سردی طبع انار تأثیرگذار است. به این ترتیب هر اندازه مزه انار ترش تر باشد، طبع آن سردتر است و هر اندازه مزهی دانههای سرخ این میوه شیرینتر باشد، طبع آن به سمت اعتدال در مرز سردی و گرمی حرکت میکند.
با این تعریف ساده طبع انار ترش فضایی سرد و خشک دارد. لذا مصرف آن برای آنها که سرد مزاج هستند، چندان مناسب نیست. در عین حال قوای سرد مزاجی انار ترش آنچنان قدرتمند است که به سرعت میتواند حس و حال شما را دگرگون سازد. لذا اگر میتوانید مقدار زیادی از دانههای انار شیرین میل کنید؛ اما نباید در خوردن انار ترش زیادهروی کنید. زیرا مصرف زیاد این میوه طبع سردی غلیظ میآفریند که گاهاً مشکلاتی به دنبال دارد. اما اگر در مصرف انار ترش حد اعتدال را نگه دارید، خوردن دانههای ترش این میوه بسیار مفید است. در ادامه همراه با دیدگاه مناسب از طبع شناسی انار ترش به بحث درباره خواص انار ترش میپردازیم.
فواید عمومی انار در طب سنتی
انار میوه مفیدی است و از مزههای ترش و شیرین همگی آنها خواص درمانی بسیار زیادی دارند. برخی خواص انار ترش با انار شیرین مشترک است. لذا برای بحث خودمان که بررسی خاصیت های انار ترش است، بهتر است نیمنگاهی گذرا به خواص عمومی آن داشته باشیم. این خواص میان تمامی انارها اعم از مزههای ترش، شیرین و یا میخوش مشترک است.
- مصرف انار برای شادابی پوست و جوانسازی چهره مفید است. مصرف این میوه مانع از چین و چروک و پیری پوست میشود. در عین حال آبرسان قدرتمندی است که سطح پوست را شاداب میکند.
- مصرف انار برای تقویت ریشه مو مفید است. این میوه علاوهبر کنترل ریزش مو در تداوم رشد مو نیز تأثیرگذار است.
- انار چربی سوز قدرتمندی است. مصرف این میوه باعث کاهش تودههای چربی میشود. از میوه انار در برنامههای کاهش وزن استفاده میکنند.
- مصرف انار باعث تقویت قلب و سیستم خونرسانی تا بهبود جدارهی رگهای خونی خواهد شد. مصرف این میوه در کاهش خطر سکته قلبی و مغزی تأثیرگذار است.
- انار باعث دفع کلسترول بد خون LDL میشود و با دفع کلسترول احتمال خشکی عروق و ایجاد لختههای خونی بسیار کم دارد.
- مصرف انار برای بیماران دیابتی نیز سودمند است. این میوه میتواند سطح قند خون را تنظیم کند. البته برای کنترل دیابت بهتر است به سمت مصرف انار ترش مایل باشید. زیرا مقدار قند کمتری نسبت به انار شیرین دارد.
- انار برای کنترل فشار خون نیز سودمند است. مصرف انار باعث کاهش فشار خون میشود. تا جاییکه برای بیمارانی که فشار خون بالایی دارند، سودمند است. خاصیت انار ترش برای کاهش و کنترل فشار خون بیشتر از انار شیرین است. لکن باید در مصرف آن احتیاط کنیم. زیرا مصرف زیاد انار، خصوصاً انار ترش باعث افت شدید فشار خون خواهد شد.
- انار با هر طعم و مزهای سرشار از آنتیاکسیدان است. آنتیاکسیدان انار سه برابر بیشتر از چای سبز میباشد. آنتیاکسیدان انار باعث دفع رادیکالهای آزاد در بدن خواهد شد. لذا انار با دفع سموم بدن خاصیت ضد سرطانی دارد.
- مصرف انار در بهبود سیستم ایمنی بدن تأثیرگذار است.
- انار خونساز توانمندی است. اصولاً این میوه را به خونسازی میشناسیم. انار سرشار از ویتامین C است که باعث تقویت جذب آهن خون شده و در قابلیت حمل اکسیژن گلبولهای قرمز خون تأثیرگذار است.
- مصرف انار باعث تقویت ارگانهای سیستم گوارش میشود. این میوه در بهبود و یا تسکین بیماریهای گوارشی و همچنین تقویت معده و روده تأثیرگذار است و باعث هضم بهتر غذا خواهد شد.
خواص عمومی انار که شامل خواص انار ترش نیز میشود، لیست بلندبالایی است. در موارد مطرح شده به مهمترین این خاصیت های درمانی اشاره کردهایم. اما حالا میخواهیم با نگاهی موشکافانهتر انار ترش را از دیگر انارها جدا کنیم و ببینیم که در دانههای ترش مزه این نوع انار چه قابلیتهای درمانی و دارویی نهفته است.
خاصیت های انار ترش در دیدگاه طب سنتی اسلامی کدام است؟
اگر چه مصرف انار ترش به اندازه انار شیرین نیست و این مزهی ترش کمتر مورد توجه قرار میگیرد؛ اما خواص انار ترش غنیتر از انار شیرین است. خواص انار ترش جنگلی به مراتب غنی تر از هر نوع انار دیگری میباشد. معمولاً انارهای ترش، کوچک هستند و مقدار دانههای آن کم است. در عین حال دانههای انار ترش قبل از آنکه سرخ رنگ باشند، سفید رنگ و یا سرخ فام گونه هستند. انار ترش ظاهر مجلسی ندارد و مناسب خوردن در مهمانیها نیست. این انار را در قفسه میوهفروشها پیدا نمیکنید. اما قطعاً اثرات آن را در عطاریها و طب سنتی اسلامی پیدا خواهید کرد.
خواص انار ترش برای لاغری
در خواص عمومی انار به قابلیتهای چربی سوزی این میوه اشاره کردیم. اما حالا میخواهیم از قدرت غنیتر انار ترش در لاغری گفته باشیم. انار چربی سوز طبیعی است و انار ترش خیلی بهتر از انار شیرین خاصیت چربی سوزی دارد. خواص انار ترش برای لاغری بینظیر است. مصرف این میوه باعث افزایش متابولیسم و حجم سوخت و ساز در سلولهای بدن خواهد شد. به این ترتیب در کاهش تودهها از سلولهای چربی انباشته شدهی بدن تأثیرگذار است. با مصرف منظم انار ترش و یا محصولات تهیه شده از انار ترش مانند رب انار خصوصاً در وقت ناشتا میتوانید تجربهی مفیدی از لاغری و چربی سوزی داشته باشید.
خواص انار ترش برای کبد
مصرف انار ترش از خطر ابتلا به کبد چرب میکاهد. کبد چرب بیماری خاموشی است که انسان عصر حاضر را تهدید میکند. خیلیها به خاطر سبک زندگی غلط و مصرف خوراکیهای پرکالری در خطر ابتلا به کبد چرب هستند. اما مصرف انار ترش باعث کاهش التهاب و استرس اکسیداتیو شده و این فرایند، در بهبود عملکرد کبد و کاهش احتمال ابتلا شدن به کبد چرب تأثیرگذار است.
خرید انار ساوه صادراتی ❤️ فروش اینترنتی، قیمت انار امروز
مطالعات جالبی در این زمینه انجام شده است و همگی آنها به خواص انار ترش برای کبد چرب غیر الکلی اشاره میکنند. در عین حال مصرف این میوه از خطر ابتلا به بیماری زردی که از مشکلات کبدی است جلوگیری خواهد کرد. البته این همه زمانی است که سبک زندگی مناسب با مصرف غذاهای کم کالری و کم چربی در کنار تحرک بدنی کافی داشته باشید.
خواص انار ترش برای سرما خوردگی
مصرف انار در هنگام سرماخوردگی و یا برای پیشگیری از سرماخوردگی از مباحث بحث برانگیز در طب سنتی است. متأسفانه برخی بر این باور هستند که طبع سرد انار در اثرات سرماخوردگی دامن میزند و باعث میشود تا بیماری توسعه پیدا کند. اما هرگز این ادعا نمود عینی و علمی نداشته است. مصرف انار به هیچ حالت برای سرماخوردگی زیانآور نیست. حتی ماجرا عکس این داستان است.
در طب سنتی اسلامی به مصرف انار در هنگام سرما خوردگی توصیه شده است. هر چند مصرف انار شیرین نسبت به انار ترش ارجحیت دارد؛ اما در هر حالت توصیه شده تا برای پیشگیری و یا درمان سرما خوردگی از انار پخته شده میل کنید. انار ترش برای سرما خوردگی خوب است و با خاصیت ادرار آوری و همچنین بهبود سیستم ایمنی بدن باعث رفع عفونت میشود.
خواص انار ترش در بارداری
خانمهای باردار در مصرف انار احتیاط کنند؛ اما هرگز خودشان را از خوردن این میوه و بهرهمندی از خواص مفید آن محروم نسازند. خواص انار ترش در بارداری قابل توجه است. این میوه میتواند حال عمومی مادران باردار را بهتر سازد و در عین حال برای سلامت جنین در دوره رشد 9 ماهه مفید باشد. فواید انار ترش در بارداری به قرار زیر است.
- مصرف این میوه باعث تقویت سیستم گوارش مادران میشود و از بروز مشکلات رایج مانند یبوست دوران بارداری جلوگیری میکند.
- انار ترش باعث تقویت کبد و فرایند خونسازی در مادران میشود. مصرف انار ترش مانع از فقر آهن در دوران بارداری خواهد شد که هم برای سلامت مادران و هم برای سلامت جنین مفید است.
- انار ترش در کنترل ویار خانمهای باردار تأثیرگذار است. در عین حال برای خانمهای باردار که دایماً به ترشی ویار دارند، مفید است. از طرفی باعث کنترل شور و هیجان ویار خانمهای باردار میشود و از ایجاد ویارهای عجیب مانند خوردن خاک جلوگیری میکند.
- انار ترش اشتهاآور است. خانمهای بارداری که از این میوه میل میکنند، شوق بهتری برای خوردن غذاهای مفید و پرانرژی دارند. مصرف انار ترش اگر به اندازه باشد، اشتهای مادران باردار را تقویت خواهد کرد.
- انار ترش سرشار از آنتی اکسیدان است. بنابراین در دفع سموم بدن خصوصاً پاکسازی بدن مادران باردار تأثیرگذار است. در عین حال محیط رشد جنین در رحم مادران را به فضایی امنتر تبدیل میکند.
- انار ترش سرشار از نیاسین است که برای تقویت رشد مغزی و سیستم عصبی جنین در دوران بارداری مفید است.
- مصرف انار ترش باعث تقویت عضلات مادران باردار میشود. از گرفتگی عضلات که مشکلات رایج دوران بارداری است، جلوگیری میکند.
اگر چه فواید انار ترش در بارداری قابل توجه است؛ اما مادران باردار باید در مصرف این میوه خوددار باشند. مصرف زیاد انار ترش باعث مشکلاتی در دوران بارداری خواهد شد. تا جاییکه حتی برای برخی از مادران مصرف این میوه ممنوع است. در کل اگر مادران باردار قصد بهرهمندی از خواص انار ترش در طب سنتی را دارند، بهتر است قبل از هر چیز مراتب میزان مصرف انار ترش را با پزشک معالج خود در میان بگذارند و طبق توصیه پزشک برای مصرف انار ترش در دوران بارداری اقدام کنند.
2 اظهار نظرات
بنده هر وقت سرما میخورم یا میدونم که در وضعیت نزدیک به سرما خوردگی هستم یک انار میخورم تمام میشود .
سلام و درود بر شما
آرزوی سلامتی همیشگی برای شما دوست عزیز داریم.