رب انار چاشنی بسیار جذابی است. این چاشنی مزهی ترش و شیرینی دارد که با اضافه شدن به غذاهای اصیل ایرانی ما را به مزههایی جذاب و به یادماندنی میرساند. اما گاهی در مسیر تهیه رب انار اتفاقاتی میافتد که باعث تلخ شدن مزه آن خواهد شد. رب انار تلخ شده هیچ جذابیتی ندارد. ولی قرار نیست آن را کنار بگذاریم. برای رفع تلخی رب انار (Removing the bitterness of pomegranate paste) روش سادهای وجود دارد.
رفع تلخی رب انار ترفند سادهای است برای شما که نتوانستهاید رب اناری هنرمندانه تهیه کنید. به هر حال گاهی پیش میآید که نیاز دارید تا رب انار خانه را تهیه کنید؛ اما در این مسیر مهارت کافی را به خرج نداده، با رب انار ته گرفته و تلخ شده مواجه هستید. گاهی هم خود رب انار صنعتی تهیه شده مزهی جذابی ندارد و به تلخی میزند. برای تمام این موارد میتوانید از ترفند رفع طعم تلخی رب انار استفاده کنید.
رفع تلخی رب انار، رب انار چرا تلخ میشود؟
قبل از هر توضیحی برای ترفند رفع تلخی رب انار بهتر است بدانید که چرا این چاشنی تلخ میشود؟ به این ترتیب شاید بتوانید با رعایت نکاتی در روشهای تهیه رب انار و یا نگهداری از آن مانع از تلخ شدن رب انار (Bitterness of pomegranate paste) شوید.
رب انار چاشنی غلیظ با رنگ سرخ روشن تا تیره است. عمق روشنایی تا تیرگی رنگ رب انار وابسته به رنگ دانههای اناری است که تهیه کردهاید. از طرفی فراتر از رنگ، طعم رب انار اهمیت بالایی دارد. این طعم جذاب رب انار است که سمتوسوی مزه در آشپزی اصیل ایرانیها را نشان میدهد. طعم رب انار از شیرینی تا ترشی متغیر است. بسته به اینکه با چطور دانههایی این رب خوشمزه را تهیه کرده باشید، رب انار نهایی شما مزهای ترش، شیرین و یا ملس دارد. تمامی این مزهها مناسب طبخ غذا هستند. حتی رب انار شمالی با آن مزهی خیلی ترش هم به جای خود بهترین چاشنی برای تهیه غذاهای شمالی میشود.
شمالیها انارهای جنگلی دارند. اما اگر به چنین انارهایی دسترسی ندارید، میتوانید از اضافه شدن آبغوره یا آب نارنج برای تلغیظ طعم ترش رب انار استفاده کنید. برای رسیدن به رنگ سیاه آن نیز باید یک تکه آهن را در رب انار در حال طبخ بیاندازید. اما چالش جدی ما زمانی است که با رب انار تلخ شده مواجه هستیم. حالا قرار است برای رفع تلخی رب انار چکار کنیم؟
چرا رب انار تلخ میشود؟
تلخ شدن رب انار جایی در مراحل تهیه آن نهفته است. ماجرا از این قرار است که در مسیر تلغیظ آب انار و شکلگیری رب انار ملزم به هم زدنهای متوالی هستیم تا اصطلاحاً آب انار ته نگیرد. در صورتی که شعله حرارت زیاد باشد و یا آب انار را به خوبی هم نزده باشید، مقداری از آن در تماس با بدنه داغ دیگ میسوزد. اصطلاحاً ته میگیرد. این بخش ته گرفته مقداری از آب انار سوخته شده است که طعمی تلخ مزه دارد.
تا اینجای ماجرا همچنان مشکلی پیش نیامده است. اما چالش ماجرا وقتی است که بدون توجه به انار سوخته و ته گرفته مسیر هم زدن کاملی را ادامه میدهید. این بخشهای سوخته شده از ته دیگ جدا میشوند و با دیگر بخشهای در حال غلیظ شدن مخلوط میشوند. قاطی شدن بخشهای سوخته در آب انار تلغیظ شده باعث تلخ شدن رب انار میشود.
برای رفع طعم تلخی رب انار چکار کنیم؟
بهتر است در همین اول ماجرا آب پاکی را روی دست شما ریخته باشیم. باید بگوییم که رب انار تلخ شده را بهتر نمیتوانید بکنید. شاید بتوانید با اضافه کردن ترشیها مانند آبغوره، مقداری از طعم تند تلخی آن را بگیرید و یا همراه اضافه کردن شکر سعی در تقابل با تلخی داشته باشید. اما در نهایت تلخی تند رب انار شما را آزار خواهد داد.
برای رفع تلخی رب انار بهترین قدم پیشگیری کردن است. یعنی در همان پروسه تهیه رب انار همت کنید و در تمام مدت زمان تلغیظ، آب انار را به خوبی هم بزنید. در عین حال شعله اجاق را به شکلی تنظیم کنید که در حالت جوشیده بدون خطر سوختن و ته گرفتن باقی بماند.
خرید رب انار خانگی ❤️ 100% اصل و محلی ❤️ با بهترین قیمت
اما اگر حساب هم زدن آب انار جوشیده از دست شما خارج شده است و اصطلاحاً ته گرفته، از هم زدن مجدد آب انار در داخل ظرف خودداری کنید. نباید بگذارید که آب انار سوخته و ته گرفته از کف ظرف جدا شده، در آب انار شما مخلوط شود. در حین درست کردن رب انار اگر احساس کردید ظرف ته گرفته است، سریعاً آن را از روی اجاق بردارید و آب انار را آرام در ظرفی دیگر بریزید. سپس انار سوخته و ته گرفته را از ظرف جدا کنید. نباید اجازه دهید که انار سوخته شده مخلوط آب انار در حال تلغیظ شدن شود. زیرا آن را به طور کامل تلخ میکند.
رفع تلخی رب انار در هنر شما هنگام تهیه رب انار نمایان است. با این وجود اگر طعم تلخی اندک است، میتوانید با حجیم کردن رب انار از مقدار تلخی آن بکاهید. بهتر است از آبغوره که مزهی ترش غالبی دارد، استفاده کنید. برای شیرین کردن رب انار از شکر استفاده نکنید. زیرا به سرعت کپک میزند و رب انار را فاسد میسازد.
منبع: researchgate.net